Göteborg 400 år

 

Göteborgs 400-årsjubileum är mer än ett firande. 2009 fattades beslut om att göra jubileet till en drivkraft som får saker att hända och i drygt tio års tid har arbetet pågått. Med utgångspunkt i göteborgarnas idéer har vi kommit närmare vattnet, närmare varandra och fått fler platser att mötas på. Tillsammans skapar vi ett ännu bättre Göteborg. Nu är det dags att fira!

Kultur, historia, konst, stadsutveckling, musik, mat, fest! Till Göteborgs Jubileumsfirande 2023 välkomnar vi göteborgare och besökare från hela världen att fira tillsammans, från 2 juni till 3 september. Programmet inleds med Göteborgs Jubileumsfestival 2-5 juni och följs av Prototyp Göteborg – med staden som utställning, samt ett pärlband av firanden med jubileumssatsningar, 100-åriga institutioner med mera. Det hela avrundas i samband med bland annat FrihamnsdagarnaGöteborgsvarvet Marathon och Göteborgs Kulturkalas med extra jubileumsprägel.

Håll utkik efter aktuella jubileumsaktiviteter med Maritiman här på sidan, och missa inte att följa hela 400-årsjubileet på goteborg2023.com och i sociala medier @goteborg2023.

 

MARITIMAN PÅ JUBILEUMSFESTIVALEN

Under Jubileumsfestivalen den 2-5 juni så kommer Maritiman att finnas på plats i Frihamnen tillsammans med barnens favoriter Virvelina och Tim. Besökarna kommer att kunna utforska delar av Maritimans havslabb på egen hand, och exempelvis lära sig mer om det naturvetenskapliga begreppet flytkraft genom att se hur många puttekulor de kan få en egentillverkad båt av lera att bära innan den sjunker.

I Maritimans utställning Fragment - som under året visas som en del av Göteborgs 400-årsjubileum - så får besökarna ta del av saknade pusselbitar från stadens maritima historia. Under Jubileumsfestivalen kommer det finnas möjlighet för alla nyfikna barn att testa på det spännande yrket som arkeolog, och förhoppningsvis själva kunna gräva ut ett par intressanta fynd för vidare analys.

Självklart kommer det också att finnas möjlighet för de mer vetgiriga att delta i en spännande tävling, med chans att vinna finfina priser.

 

FRAGMENT - EN MARITIM PUSSELBIT AV GÖTEBORGS HISTORIA 

Maritiman vill också vara med och fira att vi speglar en maritim del av Göteborgs 400-åriga historia. Det gör vi genom att visa utställningen Fragment där besökarna får ta del av saknade pusselbitar från Göteborgs förflutna.

Följ med på en historisk resa som tar dig via Västlänkens utgrävningar av de nio vrak med tillhörande fynd, till de människor som under århundradena har verkat och levt i den en gång så livfulla Masthamnen. De arkeologiska ledtrådar som nyss lyfts upp från jorden ger oss en mer klar bild om hur livet en gång i tiden sett ut i den hamn som fått vila under jorden i snart 160 år. 

Utställningen ingår i Maritimans ordinarie utbud och visas ombord monitoren Sölve.